lunes, 26 de septiembre de 2011

NOTA DE PREMSA 26.09.11 - DESNONAMENTS, TROBADES I DEBATS

Pren la Plaça Morvedre

Sagunt, 26 de setembre de 2011

Desnonaments, trobades i debats

Pren la Plaça Morvedre ha participat, el passat cap de setmana, a la Trobada 15M a la Vall d’Uxó. Durant d’esdeveniment, una participant de la comissió d’agroecologia de Pren la Plaça Morvedre i membre d’Acció Ecologista Agró va donar la xerrada “Una proposta anticapitalista per fer front a la crisi ecològica i econòmica que vivim”. S’hi va remarcar la importància de treballar per tal d’aconseguir la sobirania alimentària dels pobles, i les repercussions que les nostres formes de producció, d’exportació i de consum tenen sobre altres països. Així mateix, s’hi va informar de la creació de grups de consum a Sagunt i de la idea de formar una cadena de producció i de consum ecològics entre els ciutadans de la zona. L’ús de parcel·les comunals és part d’un projecte obert a tots aquells ciutadans que vulguen participar en la recuperació de terrenys agrícoles amb produccions locals, ecològiques i sostenibles d’autoabastiment.

Una altra xerrada impartida que va despertar l’interés dels assistents va ser la de David Couso, germà de José Couso, periodista assassinat a Irak l’any 2003, i membre del col·lectiu HAC (Hermanos, Amigos y Compañeros de José Couso). A més d’explicar el context i l’evolució dels fets que han envoltat la mort del càmera de televisió durant una guerra recolzada pel Govern espanyol del Partit Popular però rebutjada per una àmplia majoria de la població, David va deixar clar que la lluita no és aïllada, que no és per una única causa, sinó que forma part d’una indignació que va més enllà. Aquesta indignació està relacionada amb la manca de democràcia, amb el poc esment que es para a la veu del poble i, sobretot, amb unes decisions polítiques poc transparents que, a llarg termini, tenen conseqüències nefastes sobre la societat civil. “Tota guerra és il·legal” va ser un comentari repetit i compartit pels assistents.

Arcadi Oliveres, professor d’Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de Justícia i Pau va reunir també un grup significatiu d’assistents. Aquest expert va encetar la xerrada tot referint-se a allò que considera el motiu major d’indignació: la crisi alimentària a un món on, cada dia, hi moren 80 000 persones de fam. A continuació, s’hi va aprofundir en la crisi actual que ens envolta. Segons Oliveres, hi ha dues idees bàsiques. Primer, es tracta d’una crisi magnificada per l’especulació (mobiliària i immobiliària) i, segon, no podem tornar a créixer.

Dins d’aquest context, no podia evitar-se la crítica al G-20 per haver actuat davant la crisi únicament rescatant els banquers. S’hi va apuntar la taxa Tobin aplicada a les transaccions financeres per tal de frenar l’especulació. Sembla que aquesta taxa ha estat aprovada pel Parlament Europeu però, malauradament, no s’hi pot posar en pràctica perquè hauria d’ésser aprovada pels Estats, i eixe cas no s’ha donat.

Més crítiques van ploure sobre ERO injustificats a empreses, a un país on la xifra d’aturats s’apropa als 5 milions, on el frau fiscal assoleix els 80 000 milions d’euros l’any i on, tot i això, no hi existeix cap política per perseguir aquest frau. Dures crítiques van caure sobre les SICAV, com també sobre l’encobriment dels bancs per part dels Governs, suposadament perquè financen les campanyes electorals.

Com a respostes immediates a la crisi, Arcadi Oliveres va nomenar la taxa Tobin, la persecució del frau fiscal (l’intern suposa 80 000 milions d’euros l’any i l’extern, 200 000 milions d’euros), la nacionalització de la banca que haja rebut diners públics, la vigilància de les caixes d’estalvi i l’abandonament de l’euro. Oliveres proposa la creació de dos tipus d’euros per a Europa: un euro per als països que hi poden seguir i un altre per als països que no hi poden. En aquest últim grup es trobaria Espanya. Quant al problema de l’ocupació, la solució immediata seria el repartiment del treball.

Potser el més interessant i didàctic de la xerrada va ser etiquetar cada tema i procés, posar noms i establir relacions entre els implicats. “Som a mans de delinqüents” i “Aquells que donen els diners i aquells que els reben són els mateixos” van ser apunts d’aquest expert en economia.

A més, en altres xerrades s’hi va debatre sobre la banca ètica, sobre mites i falsedats del mercat de treball, i s’hi va projectar el documental “El país dels cecs. Una radiografia al Castelló de Carles Fabra”, del periodista Sergi Tarín, enregistrat abans que esclatara el cas Gürtel i on ja s’hi veuen indicis del camí empedregat que seguirà la política valenciana als anys següents.

Tots aquests temes tractats durant la Trobada són debats i treball que es realitzen des de Pren la Plaça Morvedre a les seues accions i reivindicacions i que tindran cabuda a las I Jornades Alternatives al Capitalisme que començaran el proper divendres 30 de setembre.

Tal i com s’hi pot comprovar, les inquietuds que mantenen els debats dels indignats als carrers són compartides més enllà de cada assemblea local i recolzades per experts i per acadèmics. Els motius d’indignació són cada vegada menys aïllats i és generalitzat el convenciment de que no reclamem un canvi necessari, sinó que som davant d’un canvi inevitable. La forma de fer política, el model de relacions comercials i el model de consum actuals són clarament insostenibles.

Un altre camp d’acció per a Pren la Plaça Morvedre aquesta setmana ha estat els desnonaments. La setmana va començar amb una protesta pel desnonament d’una veïna de Sagunt, el passat 19 de setembre. L’ampli desplegament policial va sorprendre els ciutadans que es van congregar en defensa d’un habitatge digne per a tots.

En la mateixa línia, Pren la Plaça Morvedre va participar a la manifestació del dia 25 a València, convocada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. La valoració del acte ha estat bastant positiva. Al voltant de 4000 persones van recórrer durant 3 hores els carrers de la capital cridant consignes contra les entitats financeres i a favor d’una dació en pagament, de lloguers socials o d’un lloguer per part del banc, abans que deixar els afectats al carrer. En acabar, ve tindre lloc una assemblea a la plaça 15 de maig. S’hi va valorar la manifestació, es van llençar missives a la banca i al Govern i es van llegir comunicats sobre el problema del Cabanyal o la posició del col·lectiu Jutges per la Democràcia. Aquests recolzen unànimement les peticions dels protestants però reconeixen tindre les mans prou lligades.

I Jornades Alternatives al Capitalisme. Programació

30 SETEMBRE

17:30 Presentació JAC

18:00 Història de la Humanitat

20:00 Economia bàsica

21:30/22:30 Sopar

23:00 Videofòrum: "Capitalisme:
Una història d’amor" Michael Moore

1 OCTUBRE

10:30 Metro Morvedre: Triangle Umbral - Nau Tallers Generals

11:00 Guia Patrimoni Industrial "Gerència Pública"

Eixida des de Nau Tallers Generals - Alt Forn - Magatzem d’Efectes i Recanvis

Esglèsia Ntra Sra de Begonya - Economat - Casí - Gerència - Barri Obrer

13:00 Taller Desobediència Civil Pacífica - Barri Obrer

14:00/15:00 Dinar

16:00 Sobretaula "Sobirania Alimentària" Esther Vivas

17:30 ACTE CENTRAL JAC: Julián López - Manuel Vicent - Esther Vivas

21:30/22:30 Sopar

23:00 Concert + Acoustic Jam Session

2 OCTUBRE

12:00 Pancarta y Cartelleria

14:00/15:00 Dinar

18:00 MANIFESTACIÓ "Un altre món és possible/necessari"

Eixida des del CP "Tierno Galván" Av. 9 d’octubre

19:30 ASSEMBLEA GENERAL Pren la Plaça Morvedre - Plaça del Sol

No hay comentarios:

Publicar un comentario